Siden den 3. juli 2021 må man ikke længere fremstille eller importere eller sugerør af traditionel plastik, men måske lige så overraskende heller ikke den lavet af plantefibre, i hele EU. Det er fordi EU har vedtaget et nyt direktiv, som pålægger medlemslandene at indføre forbuddet. Det kan godt undre at det nye forbud så striks, at selv bæredygtige sugerør lavet af bio-plast også er forbudt. Det skyldes at man har valgt at skelne mellem om sugerøret er fremstillet af naturlige polymer eller om disse er kemisk forarbejdet. Og det er de i ellers bæredygtig bionedbrydelig plast. Det betyder så at sugerør som vi kender dem i dag, snart kun vil findes andre materialer såsom papir, halm, bambus, metal, glas og andre typer materialer som ikke er kemisk forandret i processen.
Hvorfor gør EU så dette kunne man spørge. Hele formålet er naturligvis at undgå mere plastaffald i naturen, som man jo kæmper med ikke kun på strandene rundt om i verden. Ser man på direktivet i et større perspektiv, så er problemet måske den at det mest oplagte alternativ som fremtidens go-to sugerør, nemlig lavet af papir. Papirproduktionen er ikke særlig god i forhold til CO2, og så kan man ikke genanvende et papirsugerør – det skal afbrændes på forbrændingen.
Hvornår er det så helt slut med plastik sugerør?
Ifølge det nye EU-direktivet må man gerne sælge restlagre som er fra før den 3 juli, eller produktioner som er bestilt inden denne dato. Så kan du ikke undvære et plastik sugerør, om det så er lavet af olie eller plantefibre, så er det nu skal ud og købe ind til lager. For den vil forsvinde snart.
Det mest bæredygtige sugerør er derfor dem der kan bruges flere gange, så vi undgår alt for meget engangsbrug. Derfor er det en god ide at anskaffe sig et bæredygtigt sugerør af metal eller bambus, da de to typer kan anvendes mange gange – ja selv bambussugerør kan vaskes og bruges mange gange. En af fordelen ved disse bæredygtige sugerør er også, at de er gode til det som de er skabt til, nemlig holdbare sugerør som du ikke kan tygge i stykker som et sugerør lavet af papir og pap. Sugerør lavet af papir har det nemlig med at bukke sammen inden man er færdig med at bruge dem – typisk har små børn det med at tygge på sugerøret, hvilket jo unægteligt vil få det til at gå t i stykker. Det undgår man naturligvis hvis materialet er stærkere end papir.
Der er en enkelt undtagelse fra EU direktivet, og det er hvis sugerøret skal bruges til særligt udsatte grupper – f.eks. patienter på sygehuse og handicappede – så må stadig købe sugerør af plastik under betegnelsen kliniske sugerør.