Vi bruger dem alle og langt de fleste af os har næppe skænket dem en tanke. Sokker er det allemandseje, der får ultimativt mindst opmærksomhed når det kommer til påklædning og overvejelser herom. Man køber typisk en håndfuld og bruger dem til de bliver hullede eller trætte. Afhængigt af årstiden, tjener sokker forskellige formål. Om vinteren skal eks. de være tykke og varme, hvor de om sommeren skal være lette, korte og modvirke sure tæer i skoene.
Der har ikke tidligere været fokus på sokker i et bæredygtigt perspektiv. Ikke indtil for få år siden, hvor bambus fibre for alvor brød igennem som et alternativ til bomuld og lign. tekstiler. Årsagen er at man ikke lede længe efter. Bambus har en lang række fordele, der giver mening ved brug af dette som tekstil til produktion af sokker.
Sokker i bambus giver mening for dig og miljøet
Lad os starte med de gode egenskaber der er ved brug af bambus fibre som tekstil til produktion af sokker. Det er nemlig her, hvor det giver mening for dig som forbruger. Et af de overordnede formål ved at bruge sokker er, at undgå sure tæer. Her er bambussokker som sendt fra himlen. Ved at svøbe dine fødder i bambus fibre får dine fødder langt nemmere ved at komme af med sved og lugt. Der opstår altså et bedre miljø for dine fødder, når du går i sokker, der er lavet af bambus fibre.
Dertil kommer, at bambus iflg. flere studier også har antibakterielle egenskaber. Sidstnævnte er også noget, der i høj grad kan modvirke tendens til sure tæer, da dette netop opstår ved at bakterier møder sved fra dine fødder. Det er nemlig det, der skaber den fæle lugt af sure tæer.
En gave til miljøet
I et mere miljømæssigt perspektiv, er sokkerne også en gave til miljøet. Dette er som forbruger også væsentligt, når vi shopper. Vi ønsker alle at tage et ansvar for vores fælles klode og dette gør man netop når man køber sine sokker i bambus.
Bambus træer kræver mindre vand end bomuldsplanter. De er også mere hårdfør overfor vind og vejr. Det betyder at der også går færre bambus træer til spilde end med bomulds planter.
Bambus dyrkes på plantager, hvor formålet alene er at dyrke bambus til produktion af bl.a. sokker og andet tekstil. Ofte eksporteres bambus fibrene til udlandet, hvor den bruges til selve tekstilproduktionen.
Holdbarhed og det med småt
Da man i starten forsøgte sig med tekstilproduktion, hvor man benyttede bambus fibre, var holdbarheden ikke særlig god. Sokker havde eksempelvis en tendens til hurtigt at blive hullede og optrevlede. Derfor fik bambus et lettere negativt ry blandt nogle. Dette er der imidlertid ikke noget om længere. Sokker er af samme kvalitet nu, hvad enten de er lavet af bambus fibre eller bomuld.
Det er stadig en smule dyrere at producere sokker i bambus, end det er at producere dem i bomuld.